Gotowanie niskokaloryczne – skuteczne porady
Dzięki coraz większej świadomości na temat zdrowia i zdrowego odżywiania, mnóstwo ludzi, także w Polsce zaczęło przywiązywać wagę do tego co i w jaki sposób je, a tym samym w jaki sposób przyrządzane są poszczególne dania. Coraz więcej uwagi poświęcamy temu, by potrawy były zdrowe i niskokaloryczne, a obawy iż będziemy musieli zrezygnować z ulubionych przysmaków są mocno przesadzone. Wystarczy zastosować kilka trików, które pozwolą na stosowanie zdrowych zasad odżywiania i gotować mniej kalorycznie.
Pierwsza zasada, którą powinniśmy wcielić w życie, to wybieranie chudego mięsa do przyrządzania. Koniecznością jest również oddzielanie widocznego tłuszczu. Najlepiej wybierać drób – szczególnie cennym mięsem jest udziec z indyka, który posiada niewiele tłuszczu w porównaniu z chociażby schabem.
Podczas gotowania powinno się stosować niewielkie ilości tłuszczu, zaś warto dodawać rozmaite przyprawy od czosnku, poprzez curry, aż po zioła prowansalskie i wiele innych. Ważne jest ponadto, by z drobiu pozbyć się skóry, która zawiera toksyny oraz masę pustych kalorii. Przeistoczeniu powinny ulec także nasze nawyki żywieniowe i metody przyrządzania pokarmów.
Warto zrezygnować z zabielania zup, smażyć powinniśmy na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, zaś mięso piec najlepiej w folii, czy pergaminie.