Amerykańska tradycja
Jakie danie obowiązkowo powinno pojawić się na amerykańskim stole w dzień Święta Dziękczynienia? Na to pytanie chyba każdy potrafi udzielić prawidłowej odpowiedzi. Oczywiście, jest to indyk.
Tradycyjny, pieczony amerykański indyk jest potrawą dosyć łatwo w przygotowaniu. W zasadzie cała sztuka opiera się na wcześniejszym, poprawnym sporządzeniu marynaty, w której indycze mięso powinno się moczyć na dobę przez jego pieczeniem.
Tradycyjna zalewa stanowi połączenie mleka, roztartego czosnku, tymianku, lubczyku, a także soli. Chodzi o to, by gotowa potrawa była jak najbardziej aromatyczna.
Na kilka godzin przed pieczeniem, indyk jest nadziewany śliwkowo-jabłkowym farszem z dodatkiem masła. Tuż przed włożeniem do piekarnika zaszywa się indyka wraz z zawartym w nim nadzieniem oraz naciera różnymi przyprawami.
Skąd wiadomo, że nasz indyk jest już gotowy? Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem jest jego nakłucie w najgrubszym miejscu za pomocą patyczka do szaszłyka. Z wystarczająco upieczonej potrawy nie powinien już wyciekać różowy płyn.