Bez soli nie ma gotowania?
Ciężko wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię bez soli. Wprawdzie jest ona czasami postrzegana jako „biała śmierć”, do spółki z tradycyjnym cukrem, jednak stosowna z umiarem stanowi nieodłączny dodatek większości dań. Nawet do słodkich deserowych ciast dodaje się szczyptę soli, by wszystkie smaki dobrze się ze sobą zgodziły.
Sól była kiedyś tak cennym dobrem, iż korzystano z niej w rozliczeniach jako waluty. Obecnie kupimy ją bez problemu w niemal każdym sklepie, a jej cena nie jest wysoka. Kilogram dobrej jakości soli kuchennej można nabyć za mniej niż złotówkę, a więc nie zrujnuje ona niczyjego budżetu.
Istotną sprawą jest sięganie po sól jodowaną. Dodatek jodu powoduje, że jest ona zdrowsza, a pierwiastek ten występuje w pokarmach oraz w przyrodzie w ograniczonej ilości. Jedząc posiłki wzbogacone solą możemy zatem przysłużyć się naszemu zdrowiu, trochę na przekór obiegowym opiniom.
Główną cechą soli jest to, że wydobywa ona smak oraz aromat z produktów takich jak mięsa czy warzywa. W gruncie rzeczy nie da się jej niczym zastąpić.