Ciąża – czas wielu wyrzeczeń
Niestety przez dziewięć miesięcy trwania ciąży należy zrezygnować nie tylko z używek, ale również kilku składników pokarmowych. Ze względu na niezbyt długa listę produktów nie jest to, aż tak odczuwalne wyrzeczenie. Niemniej jednak w niektórych przypadkach zamiłowanie do pewnych potraw może mieć tutaj duże znaczenie. Zatem na co kobieta w ciąży powinna uważać? Przede wszystkim wszelkie surowe produkty, jak mięso, ryby, wędliny, kiełbasy, a także jajka, to zakazane produkty.
W przypadku jajek należy pamiętać, że również takie ugotowane na miękko stanowią zagrożenie zakażenia toksoplazmozą. Podobnie, jak serki pleśniowe, brie, camembert, oscypki, które również stanowią niebezpieczeństwo, w tym przypadku chodzi o listeriozę. Choć każdy może być narażony na wywołanie chorób, to jednak w przypadku kobiet w ciąży zagrożenie się zdecydowanie zwiększa. Wśród zakazanych produktów znajdują się również napoje gazowane, słodycze oraz ciasta, a także kawa, sól, a także zioła.