Dania jednogarnkowe
Zwolennicy prostoty i szybkiego gotowania z pewnością będą zadowoleni z dań jednogarnkowych. Jakie są ich zalety? Przede wszystkim różnorodność przepisów, a także czas ich wykonania. Jak sama nazwa wskazuje, dania jednogarnkowe przyrządzane są wyłącznie w jednym naczyniu. Jest to zatem spora oszczędność czasu. Ponadto zmywanie ograniczone jest do minimum. Dania jednogarnkowe mogą być bardzo pożywne i smaczne. Najpowszechniejszym przykładem dań jednogarnkowych są zupy, jednakże można przyrządzić również inne potrawy. Bardzo popularne jest np. leczo. Jest to prosta potrawa, w której wykorzystuje się głównie warzywa. Leczo nie jest pracochłonne, dlatego polecane jest osobom zapracowanym.
Ponadto unikalny smak tej potrawy sprawia, że lubi ją niemal każdy. Wiele osób zaleca, żeby nie jest tej potrawy od razu po przygotowaniu. Dla niektórych lepszy smak pojawia się po kilku godzinach lub nawet po dniu od momentu jego przyrządzenia. Jakie składniki stosowane są w tej potrawie? Jest to głównie cukinia, papryka, cebula, pomidory oraz rozmaite przyprawy. Niektórzy stosują także dodatek mięsny w postaci kiełbasy. Wszystkie te składniki są powszechnie dostępne, jednak niektóre z nich można kupić w określonych porach roku. Leczo najczęściej przyrządza się jesienią. Bardzo prostym daniem jednogarnkowym są również różnego rodzaju makarony z dodatkami. Dla dzieci można przyrządzić np. makaron z truskawkami lub z innymi dodatkami. Jako danie jednogarnkowe zalicza się także ryż.
W szczególności popularny jest ryż z warzywami.