Eliminujemy cytrusy
Nawet nie dostrzegając u siebie reakcji alergicznych po zjedzeniu niektórych rodzajów owoców warto wiedzieć, że cytrusy to jedne z najbardziej uczulających produktów. Należy uważać na ich zbyt duże spożycie, zwłaszcza w ciąży, ponieważ już w okresie prenatalnym mogą uczulać dziecko.
Zwłaszcza szkodliwe mogą się tutaj okazać cytryny oraz pomarańcze. Chociaż smaczne i zdrowe, będę musiały zostać wyeliminowane z diety wielu alergików.
Trudno wyobrazić sobie picie zimowej herbaty bez dodatku cytryny, jednak w wypadku alergii pokarmowych może stać się to nieuniknione. Co gorsze, należy unikać wtedy również picia soków z dodatkami tych kwaskowych owoców, bo nawet wypicie niewielkich ich ilości może być brzemienne w skutkach.
Niestety trzeba pozbyć się z diety także innych produktów, nawet galaretek cytrusowych. Dlatego alergicy na swoich półkach powinni umieścić wiele innych produktów, zawierających witaminę C, jak kiszona kapusta, czarna porzeczka, żurawina, czy dzika róża.
Ważnym składnikiem diety powinny stać się również inne warzywa, takie jak, czerwona papryczka, brokuły, kalafior, bądź pomidory.