Japońskie natto

Japońskie natto

Soja jest bardzo popularnym i zdrowym przysmakiem, jednocześnie też bardzo uniwersalnym, gdyż przyrządzać ją można na wiele sposobów. Chyba jednak najbardziej oryginalny sposób jej podawania wymyślili Japończycy, którzy soję serwują pod nazwą natto.

Natto to po prostu sfermentowana soja. Taka potrwa jest klejąca, o obrzydliwym zapachu i obślizgła, przypominająca gęsty śluz.

By przygotować natto najpierw należy ugotować soję i dodać do niej bakterie Bacillus Natto. Soję gotować należy przez sześć godzin, a po tym procesie dodać do niej bakterie, które rozpoczną proces fermentacji i będą dojrzewać w potrawie przez następny tydzień.

Sfermentowana soja nie wygląda zbyt zachęcająco, jednak jest bardzo dobra i nietypowa w smaku. Jednak pomimo niezbyt ciekawej wizualnej prezencji natto jest bardzo zdrowe dla człowieka i zaleca się jego spożywanie.

Pomaga w trawieniu pokarmów, chroni naturalną osłonę żołądka i leczy osteoporozę. Ponadto pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia i rozpuszcza skrzepy.