Kiedy laktoza staje się wrogiem
Alergia na laktozę to zaraz obok glutenu i jajek najczęściej spotykana dolegliwość wśród alergików. A codzienne życie bez mleka czy produktów zawierających w sobie laktozę staje się bardzo skomplikowane, jeśli nie wie się, co wybrać, by ochronić organizm, a jednocześnie smacznie i zdrowo zjeść. Na szczęście obecnie w sklepach znajduje się szeroki wybór produktów nie zawierających laktozy.
Można się zdecydować na przykład na mleko migdałowe, bądź jeden z wielu prezentowanych napojów, w tym ryżowy, napój z orzechów laskowych, czy ekologiczny napój owsiany. Oczywiście można kupić tradycyjne mleko bez laktozy, które coraz częściej stoi na półkach obok tradycyjnych nabiałów. Również wśród serów, zarówno twarożków, jak i serów żółtych, można znaleźć wiele produktów bez laktozy, a dla tych, którzy nie potrafią sobie wyobrazić dnia bez jogurtu, czy przekąski bez serka, polecamy szeroki wybór jogurtów sojowych, czy puddingów nieszkodzących osobą ze zdiagnozowaną nietolerancją.