Kuchnia dobrana do diety
Coraz więcej osób boryka się obecnie z problemem, jakim jest cukrzyca.
Dla chorych diagnoza często oznacza koniec świata i konieczność rezygnacji z posiłków, których spożywanie zapewniało do tej pory przyjemność jedzenia.
Radzenie sobie z cukrzycą to nie lada wyzwanie, jednak obecnie coraz więcej portalu Internetowych podsuwa diabetykom wskazówki optymalizujące ich funkcjonowanie.
Cukrzyk powinien pamiętać o kilku fundamentalnych zasadach dotyczących jedzenia.
Przede wszystkim należy posiłki spożywać co 2-3 godziny (około wychodzi 5/6 posiłków dziennie), ważne by jadać o mniej więcej tych samych, wcześniej ustalonych porach.
Zwłaszcza przyjmując insulinę należy pamiętać, że trzeba coś zjeść po przyjęciu odpowiedniej dawki leku.
W zależności od leków, stanu pacjenta oraz indywidualnych preferencji lekarz ustali dietę dostosowaną do potrzeb, można więc wspólnie z lekarzem, bądź dietetykiem zastanowić się na tym, jak i czym zastąpić ulubione potrawy, by zachować smak, a jednocześnie nie pogarszać stanu zdrowia.