Kuchnia koreańska
W kuchni koreańskiej niezwykle widoczne są wpływy sytuacji politycznej, historii i przede wszystkim tradycji. Szczególnie dba się tu o kolorystykę, estetykę i smak przyrządzanych potraw. W zależności od regionu – morze, równiny, tereny górzyste – możemy spotkać zupełnie różne dania, przygotowane z zupełnie różnych elementów.
To bogactwo składników jest kolejną cechą charakteryzująca kuchnię koreańską. Najbardziej wyróżnia się jednak niezwykle ostry smak potraw. Pikantność i wyrazistość dominują w całej kuchni.
Pomimo tego, koreańscy kucharze starają się harmonizować smaki, co ma związek z ich podejściem do życia. Słodkie potrawy podawane są z kwaśnymi, ostre z łagodnymi, a rozgrzewające z chłodzącymi. Głównym składnikiem jest ryż.
Uzupełnia się go mięsem, warzywami lub rybami. Ciekawy jest sam sposób podawania posiłku. Cały stół zastawia się małymi miseczkami, w których znajdują się różne składniki.
Całość tworzy niezwykłą kompozycję i trafia do klienta w tym samym czasie.