Najczęściej stosowane przyprawy
Cała kuchnia azjatycka charakteryzuje się bogactwem przypraw, które nadają potrawom orientalny smak. W zależności od jej rodzaju, znajdziemy państwa i regiony gdzie ich ilość jest mniejsza lub większa. W przypadku Chin dominują przyprawy takie jak pieprz syczuański, który nadaje jedzeniu pieprzno – cytrynowy posmak; sos sojowy będący podstawą większości chińskich dań i świeży imbir. Kuchnia japońska, w przeciwieństwu do chińskiej jest raczej łagodna. Najpopularniejszą przyprawą jest tutaj wasabi czyli pasta z utartego chrzanu japońskiego, dzięki której potrawy mają ostry smak.
Dalej wymienić można tzw. mirin czyli alkoholową przyprawę powstającą w procesie fermentacji ryżu. W kuchni indyjskiej orientalne smaki i zapachy są szczególnie widoczne. Dominuje cynamon, kolendra, kardamon, szafran i imbir, które nadają nawet prostym potrawom, niezwykle zaskakujący smak. Kuchnia wietnamska bazuje na świeżych ziołach, takich jak bazylia czy kolendra.
Zamiast sosu sojowego, wykorzystuje się sos rybny.