Nietolerancja zboża
Różnego rodzaju zboża i pokarmy, których zboże jest główny składnikiem, stały się integralną częścią codziennego jadłospisu wielu ludzi.
Czasami jednak zdrowie nie idzie w parze ze smakiem, czy wygodą, a zboże coraz częściej okazuje się być czynnikiem uczulającym, co znacznie utrudnia układanie diety.
W Polsce najczęściej uczulającym zbożem jest pszenica, co uniemożliwia spożywanie zarówno jej czystej postaci, jak i produktów pochodnych, na przykład mąki, wywołując tak nieprzyjemne rekcje, jak obrzęki, biegunki, katar, duszności, czy pokrzywki.
Dlatego warto wiedzieć, jakich produktów unikać, gdy przyjdzie nam gotować dla alergika.
Zboża stanowią główny składnik przede wszystkim pieczywa.
Również używając mąki, czy proszku do pieczenia należy zawsze sprawdzać dokładnie skład- osoby uczulone na pszenicę powinny na przykład kupować mąkę żytnią lub orkiszową, jednak najpierw trzeba się upewnić, czy nie dodano tam zmielonej pszenicy.
Należy też wystrzegać się wszystkich makaronów, których nie określono, jako bezglutenowe lub bezpszenne.