Pieprz i papryka
Czasami trzeba dodać do życia odrobinę pikanterii. Kuchnia również jej potrzebuje, a nic tak nie sprawdza się w tej roli jak odpowiednie przyprawy. Jeśli mowa o tych, które odpowiadają za stopień pikantności potraw, należy zwrócić uwagę na pieprz oraz paprykę.
Bardzo łatwo je kupić, niewiele kosztują, a gotowanie bez nich byłoby trudne. Pieprz sprawdzi się wszędzie tam, gdzie potrzeba ostrości, ponieważ jest stosunkowo neutralny i nie wpływa na profil aromatyczny popraw. Pieprz mielony odpowiada za ostrość dań, natomiast dodany w całości, w ziarnach oddaje jedynie część swojej ostrości, a przy tym przekazuje delikatnie korzenny aromat.
Stąd właśnie cały pieprz dodaje się do różnego rodzaju zup oraz sosów na takiej samej zasadzie jak ziele angielskie czy jagody jałowca. Papryka natomiast może nadać potrawom czerwone zabarwienie – jeśli taki jest cel, korzystamy z mielonej papryki słodkiej. Jeśli chodzi o pikantność – użyjmy papryki ostrej, suszonej i mielonej lub świeżej.
Czymś pośrednim jest pieprz cayeński – czerwony jak papryka i wyraźnie ostry.