Polskie dania- wyzwanie dla cudzoziemców
Tradycyjne polskie potrawy niejednokrotnie potrafią wzbudzić niemałe zaskoczenie wśród mieszkańców innych krajów, którzy odwiedzają Polskę. Jednym z takich spornych przykładów jest karp (najczęściej serwowany w galarecie), który jest jedną z podstawowych potraw, znajdujących się na wigilijnym, polskim stole. Największy opór manifestują Włosi i Amerykanie, którzy uważają, że biorąc pod uwagę to, czym żywi się ta ryba, czyni ją niemal niejadalną dla człowieka.
Podobnie rzecz ma się z bigosem. Wielu cudzoziemców jest wręcz zszokowanych na wiadomość, iż głównym składnikiem tego dania jest po prostu kiszona kapusta – przez wielu zagranicznych gości uważana za zepsutą. Ponadto, wiele kontrowersji budzi również charakterystyczny wygląd i intensywny zapach bigosu.
Okazuje się też, że wiele polskich zup, jak choćby ogórkowa, żurek, czy barszcz, to prawdziwe ewenementy, których nie spotyka się na zagranicznych stołach. Co ciekawe, obcokrajowcy dosyć szybko potrafią przekonać się do większości tych dań, tuż po ich spróbowaniu. Mało tego, stają się nawet ich prawdziwymi wielbicielami!.