Ryby i owoce morza w polskiej kuchni
Jeśli spytać przeciętnego Polaka, jakie produkty warto jeść , by zachować zdrowie oraz energię, z całą pewnością większość z nas wymieni wśród pierwszych produktów ryby i owoce morza.
Tyle teoria, bowiem w praktyce okazuje się, że choć zdajemy sobie sprawę ze zbawiennej wprost roli tego rodzaju produktów, w codziennej diecie wciąż nie stosujemy się do posiadanej wiedzy na temat zdrowego żywienia.
To olbrzymi błąd, bowiem ryby i owoce morza to źródło smaku oraz składników odżywczych.
Zarówno ryby, jak i owoce morza stanowią niezwykle zróżnicowaną i bogatą grupę produktów spożywczych, w której każdy znajdzie coś dla siebie.
Ulubiony przysmak, który zajadał będzie z zapamiętaniem.
Możliwości podania są różnorodne, od ryb w oleju, occie, czy wędzonych, poprzez smażone, grillowane, a nawet surowe i wiele jeszcze innych.
Dlaczego warto przyrządzać potrawy rybne? Bo zarówno owoce morza, jak ryby posiadają w swojej recepturze mnóstwo cennych składników odżywczych, od wysokowartościowego białka zwierzęcego, poprzez witaminy, minerały, etc.
To jeden z niewielu produktów, w którym znaleźć można olbrzymie ilości kwasów tłuszczowych Omega-3, które wykazują niezwykłe działanie na nasz organizm.
To właśnie dzięki rybom i owocom morza zapobiegamy wielu chorobom, czy dolegliwościom, typu miażdżyca, choroby serca, a także zachowujemy sprawny umysł.