Salceson z ozorów
Blut zungenwurst to niezbyt ładna nazwa niezbyt apetycznej potrawy. Mowa tu o popularnym i lubianym w regionie niemieckim przysmaku, czyli salcesonie z ozorów.
Danie to przygotowuje się kilku składników – zarówno tych bardziej tradycyjnych jak np. bułka tarta czy płatki owsiane, jak i tych budzących w wielu obrzydzenie na samą myśl, czyli łój, krew wieprzowa i marynowane kawałki wieprzowych języków.
Wszystkie składniki miesza się ze sobą i przyprawia na ostro. Całość trzeba ugotować i poczekać, aż do ostudzenia i zastygnięcia w stałej formie.
Po przekrojeniu salcesonu dokładnie widać fragmenty języków, z których przygotowano potrawę. W Niemczech ten przysmak jest prawdziwym rarytasem i zazwyczaj jada się go ze świeżą, chrupiącą bułką.
Potrawa ta jest często serwowana w małych knajpkach i karczmach. Salceson jest jednak jadany nie tylko u naszych zachodnich sąsiadów.
Potrawa ta przekroczyła granicę już wiele lat temu i także wielu Polaków zna smak salcesonu i potrafi się nim delektować.