Warzywa w roli głównej
Warzywa stanowią istotny produkt w odpowiednio zbilansowanej diecie. Spożywanie warzyw jest konieczne, aby dostarczyć organizmowi wszystkich, istotnych składników mineralnych i witamin. Część osób nie przepada za smakiem warzyw. Najczęściej powodem tego jest niewłaściwe ich przygotowanie. Tymczasem odpowiednio przyrządzone warzywa mogą stanowić podstawę każdego obiadu. Smakowitą potrawę można stworzyć z kalafiora i brokułu. Do przyrządzenia tego dania niezbędne będą również takie składniki, jak mleko, mąka, cebula. Można dodać również mięsny składnik w postaci np. szynki wędzonej. Przyrządzenie tej potrawy jest bardzo proste – wystarczy podzielić kalafior i brokuły na mniejsze porcje.
Podobnie postępujemy z cebulą i szynką. Z mleka, mąki i masła przyrządzamy sos beszamelowy, który doprawiamy według uznania. Sosem tym polewamy kalafior i brokuły, a następnie potrawę zapiekamy w piekarniku przez kilkanaście minut. Warzywa idealnie sprawdzą się również w zapiekankach. Bardzo apetycznym daniem jest zapiekanka makaronowa z fasolką szparagową. Można z tego stworzyć danie wegetariańskie, jednak miłośnicy mięsa mogą dodać do tej potrawy mięso mielone. Taką zapiekankę należy przyrządzić w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez kilkanaście minut. Pomidory mogą stanowić składnik placuszków smażonych. Wówczas wystarczy dodać je do gotowego ciasta i usmażyć na patelni do zarumienienia. Przepis ten można dowolnie modyfikować i zamiast pomidorów dodać np.
cukinię lub inne warzywo.