Zalety kuchni azjatyckiej
Kuchnia azjatycka jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Dziś cieszy się ona sporą popularnością. Nic w tym dziwnego, bowiem potrawy orientalne są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe.
Jako potwierdzenie tej tezy mogą służyć statystyki. W krajach azjatyckich stopień nadwagi, otyłości, chorób układu krążenia i nowotworów jest niezwykle niski. Przyczyną tego jest obecność w jadłospisie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które bardzo korzystnie wpływają na organizm.
Dzięki temu, nawet smażone potrawy posiadają wiele właściwości odżywczych. Ważną zaletą jest też niska kaloryczność dań. Jako, że kuchnia azjatycka bazuje na warzywach, na dodatek gotowanych na parze, mamy pewność, że będą one obfitować w cenne witaminy.
Zamiast mięsa, używa się produktów sojowych, które posiadają sporo białka roślinnego, błonnika i dodatkowo wykazują działanie antynowotworowe. Ważnym składnikiem dań kuchni azjatyckiej jest ryż. Jest on nie tylko lekkostrawny, ale dzięki wolnemu procesowi przemiany, jesteśmy w stanie utrzymać w organizmie stały poziom cukru.