Żółtka, białka i ich substytuty, czyli alergia na jajka
Alergia na jajka to również jedno z bardzo często spotykanych schorzeń i coraz więcej osób ze smutkiem odkrywa, że nie mogą włączać jajek do swojego jadłospisu.
Badania pokazują, że większość osób uczulonych na jajka nie toleruje tak naprawdę tylko białka kurzego, uważać jednak należy przede wszystkim na skład kupowanych produktów.
Ze szczególną ostrożnością alergik powinien czytać etykiety, unikając takich składników, jak albumina, owoalbumina, czy lipowitelina i innych, im podobnych.
Istnieją jednak sposoby na poradzenie sobie z alergią na jajka w diecie.
Jajka to przede wszystkim źródło białka, dlatego powinno się szczególnie troszczyć o uzupełnienie właśnie tego składnika.
Ratunkiem może się okazać mięso, jak piersi z kurczaka, łosoś, wieprzowina, czy tuńczyk.
Należy też być szczególnie ostrożnym podczas wybierania makaronu i kupować tylko ten nie zawierający jajek.
Również słodycze, pieczywo oraz niektóre leki zawierają w sobie uczulający produkt, dlatego tym bardziej należy uważnie czytać etykiety i skład produktu.