Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Eliminujemy cytrusy
Nawet nie dostrzegając u siebie reakcji alergicznych po zjedzeniu niektórych rodzajów owoców warto wiedzieć, że cytrusy to jedne z najbardziej uczulających produktów. Należy uważać na ich zbyt duże spożycie, zwłaszcza w ciąży, ponieważ już w okresie prenatalnym mogą uczulać dziecko. Zwłaszcza szk
Dania gotowe z supermarketu
Nie oszukujmy się, nie musimy być mistrzami kuchni, co więcej, czy każda kobieta musi potrafić gotować. Nie wspominając już o zamiłowaniu do tej czynności. Nie bez powodu w sklepach znajduje się wiele propozycji, które doskonale mogą zastąpić nam gotowanie obiadu. Bywają takie sytuacje, w któr
Zjedzmy coś na szybko
Weekendy to taki czas kiedy teoretycznie powinno nam się chcieć gotować, bo w końcu mamy na to trochę czasu. Możemy postać przy garach, pokombinować coś i zrobić pyszny obiad dla rodziny. Jednak czasem wcale nam się jednak nie chce. Wolimy iść na spacer, spotkać się ze znajomymi, porobić cos przy
Kuchnia koreańska
W kuchni koreańskiej niezwykle widoczne są wpływy sytuacji politycznej, historii i przede wszystkim tradycji. Szczególnie dba się tu o kolorystykę, estetykę i smak przyrządzanych potraw. W zależności od regionu – morze, równiny, tereny górzyste – możemy spotkać zupełnie różne dania, przygotowane
Kiedy laktoza staje się wrogiem
Alergia na laktozę to zaraz obok glutenu i jajek najczęściej spotykana dolegliwość wśród alergików. A codzienne życie bez mleka czy produktów zawierających w sobie laktozę staje się bardzo skomplikowane, jeśli nie wie się, co wybrać, by ochronić organizm, a jednocześnie smacznie i zdrowo zjeść. N
Zalety kuchni azjatyckiej
Kuchnia azjatycka jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Dziś cieszy się ona sporą popularnością. Nic w tym dziwnego, bowiem potrawy orientalne są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Jako potwierdzenie tej tezy mogą służyć statystyki. W krajach azjatyckich stopień nadwagi, otyłoś
Żółtka, białka i ich substytuty, czyli alergia na jajka
Alergia na jajka to również jedno z bardzo często spotykanych schorzeń i coraz więcej osób ze smutkiem odkrywa, że nie mogą włączać jajek do swojego jadłospisu. Badania pokazują, że większość osób uczulonych na jajka nie toleruje tak naprawdę tylko białka kurzego, uważać jednak należy przede wszy