Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Naleśnikowy zawrót głowy
Obiad kojarzy się zawsze z dwoma daniami, które potrafią zaspokoić największego głodomora. Zupa, a do tego ziemniaki z porcją mięsa i surówką, palce lizać. Niestety rzeczywistość wygląda inaczej. Ze względu na pośpiech ograniczamy się do jednego dania, ciągle poszukując inspiracji, takiej, która
Kuchnia dobrana do diety
Coraz więcej osób boryka się obecnie z problemem, jakim jest cukrzyca. Dla chorych diagnoza często oznacza koniec świata i konieczność rezygnacji z posiłków, których spożywanie zapewniało do tej pory przyjemność jedzenia. Radzenie sobie z cukrzycą to nie lada wyzwanie, jednak obecnie coraz więcej
Zupa tom-yum
Najbardziej popularny tajski, kulinarny towar eksportowy – zupa tom-yum znajduje rzesze zwolenników na całym świecie. Również w kraju macierzystym słynie ze swojego smaku. Stanowi połączenie kwaśności z pikantnością. Do tego świeże zioła, przyprawy i krewetki. Tom-yum należy jeść na gorąco, bowie
Bez soli nie ma gotowania?
Ciężko wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię bez soli. Wprawdzie jest ona czasami postrzegana jako „biała śmierć”, do spółki z tradycyjnym cukrem, jednak stosowna z umiarem stanowi nieodłączny dodatek większości dań. Nawet do słodkich deserowych ciast dodaje się szczyptę soli, by wszystkie smaki
Doceńmy naturalne produkty
Dla uzyskania potraw o wspaniałym smaku, które będą przy okazji świetnie wyglądać i służyć naszemu zdrowiu, powinniśmy skupić się na korzystaniu z wysokiej klasy surowców. Na temat stanu żywności można usłyszeć wiele złego, jednak nie ma powodu, aby ulegać negatywnej propagandzie. Przy odrobinie
Polskie dania- wyzwanie dla cudzoziemców
Tradycyjne polskie potrawy niejednokrotnie potrafią wzbudzić niemałe zaskoczenie wśród mieszkańców innych krajów, którzy odwiedzają Polskę. Jednym z takich spornych przykładów jest karp (najczęściej serwowany w galarecie), który jest jedną z podstawowych potraw, znajdujących się na wigilijnym,
Kuchnia indyjska
Na kulturę kulinarną Indii wpływ na niezwykłe zróżnicowanie religijne i etniczne państwa. Liczący ponad miliard ludzi kraj, stanowi mieszkankę ponad 300 języków i wielu religii, w tym głównych: chrześcijaństwa, islamu, hinduizmu i buddyzmu. Potrawy indyjskie składają się z naturalnych, mało przet
Amerykańska tradycja
Jakie danie obowiązkowo powinno pojawić się na amerykańskim stole w dzień Święta Dziękczynienia? Na to pytanie chyba każdy potrafi udzielić prawidłowej odpowiedzi. Oczywiście, jest to indyk. Tradycyjny, pieczony amerykański indyk jest potrawą dosyć łatwo w przygotowaniu. W zasadzie cała sztuka op
Kuchnia pekińska
Północne Chiny to przede wszystkim kuchnia pekińska. Na jej obecny charakter w dużej mierze wpłynęła sąsiadująca Mongolia. Mieszkańcy tego państwa zimą jedzą dosyć tłusto, co ma przełożenie na dominujące tu rodzaje mięs – baraninę i jagnięcinę. Ponadto, Pekin jako stolica i dawny dwór cesarski, p
Zalety kuchni azjatyckiej
Kuchnia azjatycka jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Dziś cieszy się ona sporą popularnością. Nic w tym dziwnego, bowiem potrawy orientalne są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Jako potwierdzenie tej tezy mogą służyć statystyki. W krajach azjatyckich stopień nadwagi, otyłości,
Wpływ religii na kuchnię indyjską
Indie są krajem, którego liczba ludności przekracza miliard. Zróżnicowanie etniczne, językowe, kulturowe i religijne jest tak silne, iż ciężko mówić o jednej, konkretnej kuchni. Każda z nacji wniosła coś od siebie, dzięki czemu potrawy indyjskie są tak niezwykłe. Dokonując próby analizy kuchni i
Nietolerancja zboża
Różnego rodzaju zboża i pokarmy, których zboże jest główny składnikiem, stały się integralną częścią codziennego jadłospisu wielu ludzi. Czasami jednak zdrowie nie idzie w parze ze smakiem, czy wygodą, a zboże coraz częściej okazuje się być czynnikiem uczulającym, co znacznie utrudnia układanie d