Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Naleśnikowy zawrót głowy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Naleśnikowy zawrót głowy

Obiad kojarzy się zawsze z dwoma daniami, które potrafią zaspokoić największego głodomora. Zupa, a do tego ziemniaki z porcją mięsa i surówką, palce lizać. Niestety rzeczywistość wygląda inaczej. Ze względu na pośpiech ograniczamy się do jednego dania, ciągle poszukując inspiracji, takiej, która

Kuchnia dobrana do diety
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia dobrana do diety

Coraz więcej osób boryka się obecnie z problemem, jakim jest cukrzyca. Dla chorych diagnoza często oznacza koniec świata i konieczność rezygnacji z posiłków, których spożywanie zapewniało do tej pory przyjemność jedzenia. Radzenie sobie z cukrzycą to nie lada wyzwanie, jednak obecnie coraz więcej

Zupa tom-yum
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zupa tom-yum

Najbardziej popularny tajski, kulinarny towar eksportowy – zupa tom-yum znajduje rzesze zwolenników na całym świecie. Również w kraju macierzystym słynie ze swojego smaku. Stanowi połączenie kwaśności z pikantnością. Do tego świeże zioła, przyprawy i krewetki. Tom-yum należy jeść na gorąco, bowie

Bez soli nie ma gotowania?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Bez soli nie ma gotowania?

Ciężko wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię bez soli. Wprawdzie jest ona czasami postrzegana jako „biała śmierć”, do spółki z tradycyjnym cukrem, jednak stosowna z umiarem stanowi nieodłączny dodatek większości dań. Nawet do słodkich deserowych ciast dodaje się szczyptę soli, by wszystkie smaki

Doceńmy naturalne produkty
Gastronomia, artykuły spożywcze

Doceńmy naturalne produkty

Dla uzyskania potraw o wspaniałym smaku, które będą przy okazji świetnie wyglądać i służyć naszemu zdrowiu, powinniśmy skupić się na korzystaniu z wysokiej klasy surowców. Na temat stanu żywności można usłyszeć wiele złego, jednak nie ma powodu, aby ulegać negatywnej propagandzie. Przy odrobinie

Polskie dania- wyzwanie dla cudzoziemców
Gastronomia, artykuły spożywcze

Polskie dania- wyzwanie dla cudzoziemców

Tradycyjne polskie potrawy niejednokrotnie potrafią wzbudzić niemałe zaskoczenie wśród mieszkańców innych krajów, którzy odwiedzają Polskę. Jednym z takich spornych przykładów jest karp (najczęściej serwowany w galarecie), który jest jedną z podstawowych potraw, znajdujących się na wigilijnym,

Kuchnia indyjska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia indyjska

Na kulturę kulinarną Indii wpływ na niezwykłe zróżnicowanie religijne i etniczne państwa. Liczący ponad miliard ludzi kraj, stanowi mieszkankę ponad 300 języków i wielu religii, w tym głównych: chrześcijaństwa, islamu, hinduizmu i buddyzmu. Potrawy indyjskie składają się z naturalnych, mało przet

Amerykańska tradycja
Gastronomia, artykuły spożywcze

Amerykańska tradycja

Jakie danie obowiązkowo powinno pojawić się na amerykańskim stole w dzień Święta Dziękczynienia? Na to pytanie chyba każdy potrafi udzielić prawidłowej odpowiedzi. Oczywiście, jest to indyk. Tradycyjny, pieczony amerykański indyk jest potrawą dosyć łatwo w przygotowaniu. W zasadzie cała sztuka op

Kuchnia pekińska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia pekińska

Północne Chiny to przede wszystkim kuchnia pekińska. Na jej obecny charakter w dużej mierze wpłynęła sąsiadująca Mongolia. Mieszkańcy tego państwa zimą jedzą dosyć tłusto, co ma przełożenie na dominujące tu rodzaje mięs – baraninę i jagnięcinę. Ponadto, Pekin jako stolica i dawny dwór cesarski, p

Zalety kuchni azjatyckiej
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zalety kuchni azjatyckiej

Kuchnia azjatycka jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Dziś cieszy się ona sporą popularnością. Nic w tym dziwnego, bowiem potrawy orientalne są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Jako potwierdzenie tej tezy mogą służyć statystyki. W krajach azjatyckich stopień nadwagi, otyłości,

Wpływ religii na kuchnię indyjską
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wpływ religii na kuchnię indyjską

Indie są krajem, którego liczba ludności przekracza miliard. Zróżnicowanie etniczne, językowe, kulturowe i religijne jest tak silne, iż ciężko mówić o jednej, konkretnej kuchni. Każda z nacji wniosła coś od siebie, dzięki czemu potrawy indyjskie są tak niezwykłe. Dokonując próby analizy kuchni i

Nietolerancja zboża
Gastronomia, artykuły spożywcze

Nietolerancja zboża

Różnego rodzaju zboża i pokarmy, których zboże jest główny składnikiem, stały się integralną częścią codziennego jadłospisu wielu ludzi. Czasami jednak zdrowie nie idzie w parze ze smakiem, czy wygodą, a zboże coraz częściej okazuje się być czynnikiem uczulającym, co znacznie utrudnia układanie d