Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Dania na parze – sposób na szybkie posiłki
Jeżeli nie jesteś miłośnikiem gotowania, a czas jaki trzeba poświęcić na przygotowanieposiłku, wolisz spożytkować gdzie indziej, to doskonałym rozwiązaniem dla ciebie jest gotowanie na parze. Poznanie tajników tej sztuki to doskonały temat do głębszej dyskusji. Bowiem parowe jedzenie tonie tylko
Kaszka – podstawa zdrowego odżywiania niemowląt
Wśród rodziców niemowląt króluje opinia, iż jednym z najważniejszych posiłków, a jednocześnie najzdrowszych, jakie podawać należy maluchom jest kaszka. I rzeczywiście, jest to w pełni uzasadniona opinia, bowiem wszelkie kaszki, zarówno manna, jak i owocowe, czy bezmleczne są produktami jak najbar
Jedzenie dla niemowląt
Szczególnie delikatną materię, wymagającą wyjątkowego podejścia i traktowania, stanowi przygotowywanie posiłków dla niemowląt. Z reguły rodzice dzielą się na dwa obozy: zwolenników przygotowywania posiłków samodzielnie oraz tych, którzy wolą kupowanie żywności w słoiczkach. Kto jednak ma rację
Najczęściej stosowane przyprawy
Cała kuchnia azjatycka charakteryzuje się bogactwem przypraw, które nadają potrawom orientalny smak. W zależności od jej rodzaju, znajdziemy państwa i regiony gdzie ich ilość jest mniejsza lub większa. W przypadku Chin dominują przyprawy takie jak pieprz syczuański, który nadaje jedzeniu pieprzno
Pieprz i papryka
Czasami trzeba dodać do życia odrobinę pikanterii. Kuchnia również jej potrzebuje, a nic tak nie sprawdza się w tej roli jak odpowiednie przyprawy. Jeśli mowa o tych, które odpowiadają za stopień pikantności potraw, należy zwrócić uwagę na pieprz oraz paprykę. Bardzo łatwo je kupić, niewiele ko
Największe danie świata – nadziewany wielbłąd
To z pewnością jedno z najdziwniejszych dań, jakie jada człowiek. Na pewno zaś największe – potrawa ta, według księgi rekordów Guinnessa, jest największą na świecie pozycją w menu. O czym mowa? O wielbłądzie. O całym wielbłądzie, przygotowywanym i podawanym bez wcześniejszego rozczłonkowania. Wie
Ryby i owoce morza w polskiej kuchni
Jeśli spytać przeciętnego Polaka, jakie produkty warto jeść , by zachować zdrowie oraz energię, z całą pewnością większość z nas wymieni wśród pierwszych produktów ryby i owoce morza. Tyle teoria, bowiem w praktyce okazuje się, że choć zdajemy sobie sprawę ze zbawiennej wprost roli tego rodzaju
Kuchnia pekińska
Północne Chiny to przede wszystkim kuchnia pekińska. Na jej obecny charakter w dużej mierze wpłynęła sąsiadująca Mongolia. Mieszkańcy tego państwa zimą jedzą dosyć tłusto, co ma przełożenie na dominujące tu rodzaje mięs – baraninę i jagnięcinę. Ponadto, Pekin jako stolica i dawny dwór cesarski,
Kuchnia japońska
Kuchnia japońska jest jedną z najlepiej rozpoznawanych kuchni azjatyckich. Zasadniczo bazuje na świeżych rybach, owocach morza, wodorostach i warzywach. Bardzo ważny jest naturalny smak, który można osiągnąć, używając zebranych w odpowiednim sezonie produktów. Warzywa najczęściej je się surowo, e
Kuchenne gadżety
Nie każdy z nas lubi gotować, czy przygotowywać rozmaite potrawy. Wielu z nas narzeka na trud, jaki musi zadać sobie podczas kucharzenia, na spotykane problemy i niedogodności, które odstręczają od gotowania. Aby zadać temu kłam, czy też odczarować tego typu uprzedzenia i myślenie, warto sięg
Salceson z ozorów
Blut zungenwurst to niezbyt ładna nazwa niezbyt apetycznej potrawy. Mowa tu o popularnym i lubianym w regionie niemieckim przysmaku, czyli salcesonie z ozorów. Danie to przygotowuje się kilku składników – zarówno tych bardziej tradycyjnych jak np. bułka tarta czy płatki owsiane, jak i tych budząc
Kuchnia japońska
Kuchnia japońska jest jedną z najlepiej rozpoznawanych kuchni azjatyckich. Zasadniczo bazuje na świeżych rybach, owocach morza, wodorostach i warzywach. Bardzo ważny jest naturalny smak, który można osiągnąć, używając zebranych w odpowiednim sezonie produktów. Warzywa najczęściej je się surowo, e