Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Sałatki do zadań specjalnych
Sałatki stanowią zazwyczaj dodatek do dań obiadowych, jednakże odpowiednio przyrządzone mogą je nawet zastępować. Sałatki niekoniecznie muszą składać się wyłącznie z warzyw. Istotnym składnikiem jest także mięso. Najlepiej komponować się będzie drób. Wystarczy pokroić mięso na mniejsze kawałki, o
Zapiekanka z ziemniaków z wczorajszego obiadu
Gdy nie masz pomysłu na obiad, tym bardziej nie chce ci się nic szczególnego gotować. W takiej sytuacji najchętniej zamówiłobysię pizze. Jednak zanim sięgniesz po telefon, zajrzyj do lodówki. Dobra gospodyni potrafi zrobić coś z niczego, więc może tobie się uda. Jeśli zostały ci ziemniaki z wcz
Gotowanie niskokaloryczne – skuteczne porady
Dzięki coraz większej świadomości na temat zdrowia i zdrowego odżywiania, mnóstwo ludzi, także w Polsce zaczęło przywiązywać wagę do tego co i w jaki sposób je, a tym samym w jaki sposób przyrządzane są poszczególne dania. Coraz więcej uwagi poświęcamy temu, by potrawy były zdrowe i niskokalorycz
Pożywne sałatki
Nie wiesz, co zjeść na kolacje, a nie masz czasu na długie gotowanie warto skorzystać z bardzo prostego przepisu, który można samodzielnie modyfikować. Propozycją są sałatki, które mogą przyjmować wiele postaci. Te najprostsze wymagają tylko pokrojenia składników i wymieszania ich w misce. Dlate
Kuchnia koreańska
W kuchni koreańskiej niezwykle widoczne są wpływy sytuacji politycznej, historii i przede wszystkim tradycji. Szczególnie dba się tu o kolorystykę, estetykę i smak przyrządzanych potraw. W zależności od regionu – morze, równiny, tereny górzyste – możemy spotkać zupełnie różne dania, przygotowane
Szybko i zdrowo, czyli najlepszy obiad
Kiedy wracamy do domu po pracy nie tylko potrzebujemy odpoczynku ale i trochę witamin, więc zjedzenie porządnego obiadu jest czymś koniecznym. Oczywiście zazwyczaj nie mamy czasu ani po prostu siły żeby zbyt długo coś przygotowywać. Warto więc zrobić coś, czego ugotowanie zajmie nam kwadrans lub
Japońskie natto
Soja jest bardzo popularnym i zdrowym przysmakiem, jednocześnie też bardzo uniwersalnym, gdyż przyrządzać ją można na wiele sposobów. Chyba jednak najbardziej oryginalny sposób jej podawania wymyślili Japończycy, którzy soję serwują pod nazwą natto. Natto to po prostu sfermentowana soja. Taka pot
Warzywa w roli głównej
Warzywa stanowią istotny produkt w odpowiednio zbilansowanej diecie. Spożywanie warzyw jest konieczne, aby dostarczyć organizmowi wszystkich, istotnych składników mineralnych i witamin. Część osób nie przepada za smakiem warzyw. Najczęściej powodem tego jest niewłaściwe ich przygotowanie. Tymczas
Dania jednogarnkowe
Zwolennicy prostoty i szybkiego gotowania z pewnością będą zadowoleni z dań jednogarnkowych. Jakie są ich zalety? Przede wszystkim różnorodność przepisów, a także czas ich wykonania. Jak sama nazwa wskazuje, dania jednogarnkowe przyrządzane są wyłącznie w jednym naczyniu. Jest to zatem spora oszc
Czy warto jeść zupy?
Jeszcze kilkanaście lat temu nie wyobrażano sobie obiadu bez zupy i dania głównego. Obecnie tren ten uległ znaczącej zmianie. Zupy coraz rzadziej goszczą na polskich stołach. Trudno określić, co jest tego przyczyną, jednak z pewnością warto zmienić swoje nastawienie do zup. Dlaczego? Przede wszys
Kotlety bez mięsa
Głównym składnikiem kotletów wcale nie musi być mięso. Równie smaczną alternatywą mogą być kotlety warzywne. Takie danie stanowi urozmaicenie każdego posiłku. Przyrządzenie bezmięsnych kotletów jest bardzo proste. Nawet osoba niedoświadczona w gotowaniu poradzi sobie z tym daniem. Jakie składni
Zakupy na dowóz – najlepsze rozwiązanie dla zapracowanych
W dzisiejszych czasach, zakupy spożywcze nabrały zupełnie innego wymiaru. Odpowiadają na liczne potrzeby konsumentów. Jedną z nich jest ogólny brak czasu na zakupy i stanie w kolejkach. Drugi dość duży problem to wygoda. Ludzie coraz częściej nie mają możliwości na robienie dużych zakupów. Nie